Mentoring bij WIFS
WIFS staat voor groei: groeien als persoon, als professional en als leider.
Op sommige momenten in je loopbaan is het fijn als je op een laagdrempelige manier begeleidt wordt bij je ontwikkeling en groei. Binnen WIFS hebben we veel vrouwen in ons netwerk die bereid zijn hun ervaringen en expertise te delen en graag anderen verder helpen in hun carrière.
Zo creëren we groei van het vrouwelijk potentieel, meer vrouwelijk power!
WIFS koppelt mentoren en mentees aan elkaar om samen groei te realiseren. Er zijn geen hiërarchische verhoudingen en je kunt in een open gesprek met elkaar ervaringen delen, je perspectief verbreden en leren van andere organisaties. Ook krijg je inzicht in leiderschapsstijlen van ervaren topvrouwen en kun je hen als klankbord gebruiken.
Mentoring bij WIFS is een ‘leer’-partnership tussen een ervaren mentor en een minder ervaren mentee. Met als doel de mentee te helpen zijn weg te vinden en zich te ontwikkelen. De mentor heeft relevante kennis, ervaring of competenties voor de mentee. In de vertrouwensrelatie tussen de twee personen staat het leerproces van de mentee centraal.
Mentoring bevordert interactie tussen mensen van verschillende functies en niveaus in de organisaties waardoor het zowel voor mentor als mentee leidt tot nieuwe inzichten en kennis. Het slaat en brug tussen theorie en praktijk.
Lees hier meer over het mentorprogramma.
De mentor
Als mentor krijg je nieuwe professionele contacten. Dit vergroot je eigen kennis en inzicht. Daarnaast biedt het persoonlijke voldoening een mentee te helpen in de persoonlijke ontwikkeling en om kennis door te geven aan een andere WIFS lid. Daarnaast geeft het de mentor inzicht in behoeften en belangen van nieuwe generaties. Jonge mensen leren anders dan de generatie erboven en zij stellen andere eisen aan het leven en werk. Ook hebben zij kennis van nieuwe methodes en technieken. Mentoren leren hierin van mentees.
De rol van de mentor
Als mentor help je de mentee met het helder krijgen van ontwikkeldoelen en het opstellen van een plan. Je treedt op als klankboard en adviseur door het geven van inzicht en kennis vanuit je eigen ervaring. Als mentor kan je worden gezien als een ‘leermeester’ en sponsor. Niet als goeroe die ‘het woord’ verspreidt.
De mentee
Een van de belangrijke doelen van mentoring is dat de mentee ondersteund wordt in zijn of haar professionele- en carrièreontwikkeling. Naast het opdoen van nieuwe kennis en het vergroten van het netwerk, krijgt de mentee inzicht in de cultuur en politieke processen binnen andere organisaties en ook in andere vakgebieden.
De rol van de mentee
Wanneer je gebruik gaat maken van een mentor, is het belangrijk dat je toe bent aan deze ervaring. Jij bent zelf de regisseur van het traject.
Als mentee…ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen carrière en het halen van doelstellingen. Een mentor kan jou begeleiden op je ontwikkelpad, maar als mentee moet je het wel zelf doen.
Mentoring vs. coaching
Er is een verschil tussen mentoring en coaching. Zowel mentoring als coaching gaan over het bieden van ondersteuning bij de professionele- en/of carrièreontwikkeling. Ze dienen echter allebei een ander doel. Vaak is hier verwarring over.
Hieronder schetsen we de verschillen:
Een coach
- Helpt de blik van een ander te verruimen en vanuit nieuwe invalshoeken en mogelijkheden naar kwesties te kijken.
- Verhoogt de bewustwording voor gebieden die nog moeten of kunnen worden ontwikkeld en helpt doelen te formuleren om dat te bereiken.
- Helpt de ander zich te blijven focussen op de te bereiken doelen.
- Helpt waarden en normen te identificeren en ze in lijn te brengen met persoonlijke en professionele doelstellingen.
- Ondersteunt de ontwikkeling door het stellen van vragen.
- Werkt niet vanzelfsprekend in hetzelfde werkveld.
- Werkt vanuit een gelijkwaardige relatie.
Een mentor
- Is een senior of autoriteit binnen haar vakgebied of organisatie met invloed.
- Heeft ervaring en een brede kijk op loopbanen.
- Deelt voornamelijk kennis en ervaring met de mentee en probeert ontwikkelingsmogelijkheden binnen haar netwerk te identificeren.
- Kan deuren voor de mentee openen.
- Weet ook hoe en wanneer zij moet - laten - coachen.
- Vertelt, geeft instructies, doet suggesties en oppert mogelijkheden en vervult de rol van leermeester.
Meer informatie? Neem contact op met Nelsy Salden.