U bent hier:

Terugblik: executive lunch met Petra van Hoeken over “De kunst van het bankieren”

02/03/2022

Wat heerlijk; op 1 maart vond weer een live executive lunch van WIFS plaats. Bij de Volksbank gingen 12 WIFS-leden in gesprek met Petra van Hoeken. Petra is een zeer ervaren bestuurder in de financiële sector, zowel nationaal als internationaal. Op dit moment is ze toezichthouder bij de Volksbank, Nordea, Oranje Fonds en NWB. Het enthousiasme om deel te nemen was groot, we hadden meerdere groepen kunnen plannen. Hou de agenda van WIFS in de gaten, we plannen snel nog meer van dit soort inspirerende bijeenkomsten!

Het gesprek ontspon zich langs de indrukwekkende carrière van Petra, zowel in binnen- als buitenland. Bankieren is een vak en het is belangrijk dat iedereen in de organisatie dat ook zo ziet. Kun je uitleggen wat je doet en waarom je het bijvoorbeeld verstandig is een bepaald krediet te verstrekken? Kun je uitleggen waarom je je klant moet kennen? Niet het obligate ‘het moet van de toezichthouder’, maar echt uitleggen waarom je er achter staat dat het gebeurt? Durf je te beslissen? Ben je bereid impopulaire maatregelen te nemen en dat mondeling toe te lichten?

Gevraagd naar verschillen tussen Nederland en het buitenland valt vooral op dat we in Nederland erg veel overleggen en erg veel polderen. Daarmee vergeten we nog wel eens te beslissen. We produceren ongelofelijk veel papier, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ergo de essentie vergeet omdat je in voorstellen zoveel “vinkjes” moet aftikken. Vandaar dat Petra het niet “pikt” als men zegt, wel iedereen heeft alles gelezen, zijn er nog vragen….maar dat ze liever nog even van de “accountable m/v” hoort waarom ook weer is dit een goede klant of goed krediet, of goede deal. Zo ga je ook weer beter ons vak begrijpen en voel je je verantwoordelijkheid, en je risk awareness wordt scherper. 

In het buitenland word je geconfronteerd met andere culturen, andere gebruiken. Dat maakt dat je meer reflecteert op je eigen cultuur en gedrag en dat verrijkt. Bovendien ben je in het buitenland meer ‘alleen’ en dat vraagt om meer te varen op je kompas.

Over besluitvorming: zorg voor geïnformeerde besluitvorming en hou je stakeholders goed aangesloten. Dat is nadrukkelijk iets anders dan met z’n allen beslissen.

Over risicomanagement: best een ondankbaar vak. Want als het mis gaat is de vraag ‘waar was je, waarom hebben we dit niet voorzien?’. En als je een beslissing neemt die ogenschijnlijk tegen het belang van de business in gaat en achteraf goed uitpakt (bv omdat een bedrijf waarvoor je krediet hebt afgewezen later failliet gaat) wordt dat vaak niet gezien.

Voor een bankier is het zinvol om in meerdere silo’s te hebben gewerkt, zodat je de keten goed begrijpt. En samen beter worden is steeds opnieuw je vak uitleggen.