U bent hier:

Terugblik: executive lunch met Medy van der Laan

24/11/2021

Vandaag werd er vanuit WIFS een executive lunch georganiseerd met de nieuwe voorzitter van de NVB, Medy van der Laan. De lunch aan de eigen eettafel wel te verstaan, want de bijeenkomst was digitaal. Met een gemêleerd veld aan deelnemers kwamen de eerste observaties van Medy over onze sector en de uitdagingen waar ze in haar nieuwe rol voor staat voorbij.

Allereerst is het jammer dat niet gezien wordt dat de sector zich zo enorm inspant om het beter te doen en te leren van de fouten uit het verleden. Het spanningsveld tussen een sector met een groot maatschappelijk besef die tegelijkertijd in de hoek zit waar de klappen vallen (graaiers etc). De mooie ontmoetingen met een nieuwe generatie leiders, die anders kijken en doen. De sector mag zeker zelfbewuster optreden. Ze noemt het motto “Sterke banken, sterke samenleving”, waarmee zelf goed presteren juist bijdraagt aan de maatschappelijke waarde van de bank tot uitdrukking komt.

Duurzaamheid is een van de grote onderwerpen op de agenda van de NVB. Een groot en belangrijk thema, waar de financiële sector positief haar stempel kan drukken. Medy benadrukt dat we moeten voorkomen dat banken in de rol komen waarbij zij duurzaamheid moeten afdwingen, i.p.v. dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt. De klanten van de banken reduceren CO2, zij moeten het uiteindelijk doen, de bank faciliteert en stimuleert. Heel belangrijk, maar ook de bank kan het niet alleen, het is het samenspel van een groot aantal partijen in de reële economie.

Daarnaast is de poortwachtersfunctie belangrijk. Er gaat veel geld in om en er worden veel eisen gesteld door toezichthouders. Tegelijkertijd is verderop in de keten de capaciteit onvoldoende om meer zichtbaar resultaat te boeken op het gebied van witwassen en fraudebestrijding. En zorgt het er ook voor dat banken bepaalde producten niet meer kunnen aanbieden omdat simpelweg niet aan alle (Europese) regels is te voldoen. En is het nog wel uitlegbaar aan klanten wat er allemaal aan administratieve lasten wordt veroorzaakt, door alle bewijsstukken die worden gevraagd voor het openen van een rekening of het afsluiten van een hypotheek? De toegenomen regeldruk en de houding van de toezichthouders zorgen er ook voor dat banken geen risico’s nemen. Het is nu ook tijd om meer op te komen voor de klant, verhalen te delen, begrip te kweken en dilemma’s bespreekbaar te maken. 

In dat kader werd de definitie van waarde van Paul Polman door een van de deelnemers gedeeld: “Is de samenleving beter af omdat je organisatie er is?” Dan ben je van waarde. In het voeren van gesprekken, het vertellen van verhalen, het bespreekbaar maken van dilemma’s zijn feminiene waarden waardevol – ongeacht van wie, het geeft een frisse blik en een bepaalde kwetsbaarheid, die het gesprek open kan trekken.