Deze week vond het internationale Dive In festival plaats en wij kijken met trots terug op 2 geslaagde events. So, let's dive in met deze terugblik!
Het programma was ontworpen rondom het thema building braver cultures.
Brave cultures binnen de financiële sector betekent bewustwording van die belangrijke positie in de samenleving en de moed om een bijdrage te willen leveren aan de uitdagingen waar we nu als samenleving voor staan. Dit vraagt een andere attitude van financiële bedrijven, om zich op een andere manier te verhouden tot klanten, markten, het beschikbaar stellen van geld en het verdedigen van risico’s. Dit vraagt om gebalanceerd leiderschap met ruimte voor diversiteit en meerdere perspectieven.
Dinsdag - 27 september
Dinsdag ging het Dive In Festival zeer inspirerend van start met een virtuele lezing van Mpanzu Bamenga - een nationaal en internationaal actieve advocaat, activist en politicus die het thema inclusie centraal stelt bij alles waar hij aan werkt. Mpanzu nam ons mee op de reis van zijn niet aflatende inspanningen om etnisch profileren tegen te gaan, waaronder het voor de rechter brengen van een zaak tegen de staat, waarvoor hij in 2021 de titel Human Rights Man heeft gekregen. Tijdens deze reis is hij gaan inzien dat het bereiken van gelijke rechten en gelijke kansen voor iedereen geen sprint is, maar een marathon, en dat ieder van ons daaraan kan deelnemen en in actie kan komen. Zijn passie en gedrevenheid voor het onderwerp, gecombineerd met zijn praktische en pragmatische aanpak om het onderwerp op de agenda te zetten, waren echt stimulerend voor degenen die op zoek zijn naar manieren om inclusie in hun professionele en persoonlijke omgeving te versnellen.
Woensdag - 28 september
Het event vond plaats bij Van Lanschot Kempen, waar we ontvangen werden door CEO Maarten Edixhoven. Maarten is ook onderdeel van de Raad van Advies van WIFS. De dag werd geleidt door Mirelle van Gemert.
We spraken over moed. Lef hebben, bepaalde dingen anders doen, of anders zijn. Vertrouwen op je intuïtie, niet enkel handelen vanuit je hoofd. In actie komen, elkaar opzoeken en elkaar supporten. Moed zit in iedereen.
Het goed gevulde programma werd afgetrapt door Glenn Helberg. Glenn Helberg is van beroep kinder- en jeugdpsychiater die jarenlang zijn vak heeft uitgeoefend in de bescherming van de spreekkamer. Hij ziet als belangrijke thema’s bijvoorbeeld: bescherming van de rechten van het kind, gelijkheid van het ouderschap vader en moeder, gelijkheid realiseren in de samenleving als het gaat om seksuele (LGBTQI) en culturele diversiteit. Hij sprak over het brengen van verandering. Als je echt verandering wil brengen, heb je niet alleen moed nodig, maar moet je zelf ook stevig staan. De belangrijkste relatie die je hebt, is met jezelf. Alles staat met elkaar in verbinding. Je emotionele brein is verbonden met je lijf en emotie creert beweging, emotie is geen zwakte maar is onderdeel van iedereen, het gaat er om dat je er betekenis aan geeft.
De interactieve workshops waren het tweede onderdeel van het programma. Fieke van der Lecq heeft een indrukwekkende carrière in de financiële sector, bekleedt diverse vooraanstaande functies en is hoogleraar pensioenmarkten. Met haar kennis en ervaringen gingen we in op de mythes waar je in je carrière tegenaan loopt. Frank Uit de Weerd is organisatiepsycholoog en partner van de RedZebra Group. Hij nam ons mee in systematisch leiderschap - hoe kun je de verandering voor je zien en vanuit jezelf het systeem in beweging zetten? Karianne Kalshoven verzorgde een workshop over Ethiek en Leiderschap. Ze sprak daarbij over hoe je je intuïtie, energie en zuiverheid in leiderschap inzet om het goede te doen.
De dag werd uiteraard afgesloten met een gezellige netwerkborrel.
We kijken terug op twee inspirerende, geslaagde events en bedanken zowel de sprekers als deelnemers voor hun waardevolle bijdrage.
Wil jij aanwezig zijn bij een van de volgende events van WIFS? Bekijk de kalender en meld je aan!